Ten lekki koktajl z moreli można pić o każdej porze dnia. Tylko trzy zdrowe składniki
Koktajl z moreli już samym swoim kolorem poprawia humor i dodaje energii. Robi się go bardzo łatwa, a nasza propozycja to lekkie smoothie z moreli i dwóch zdrowych dodatków.
Jak zrobić koktajl z moreli?
Pomysł na koktajl z moreli jest bardzo prosty: wystarczy zmiksować owoce z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu (miód można pominąć, jeśli nie chcesz dosładzać koktajlu).
I tu od razu rada: płynny dodatek, czyli w tym przypadku jogurt pitny można zastąpić również dowolnym mlekiem roślinnym (np. owsianym lub kokosowym), ale też wodą. Można też wymieszać pół na pół: wodę oraz wybrany napój mleczny czy roślinny.
Do takiego koktajlu można też dołożyć inne dodatki, np. sok z cytryny, siemię lniane, listki mięty czy inne owoce (np. maliny, borówki lub żółte śliwki).
Przepis: Koktajl z moreli
Pyszny, owocowy napój.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 221
Składniki
- 5 moreli
- 1 szklanka pitnego jogurtu
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMorele wypestkuj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera.
- Robienie koktajluZmiksuj składniki na gładkie smoothie.
Dlaczego warto jeść morele?
Koktajl z moreli to prosty pomysł na to, aby włączyć te owoce do swojej diety. Dlaczego warto? Morele to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawierają dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspiera zdrowie skóry, wzroku i wzmacnia odporność. To właśnie dzięki niej morele mają intensywny, pomarańczowy kolor.
Owoce te są również źródłem witaminy C, E oraz potasu – pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę serca i pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową. Zawarty w morelach błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości.
Morele są niskokaloryczne, więc mogą być zdrową przekąską między posiłkami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy pomagają w walce z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych.